THE EFFECT OF SALINITY ON ANATOMICAL STRUCTURE AND ALKALOID PRODUCTION IN POMEGRANATE

Document Type : Research Paper

Authors

1 Faculty of Basic Science., Tarbiat Modarres Univ., Tehran, P.O. Box: 14115-175, Iran zarinkamar@modares.ac.ir

2 Faculty of Basic Science., Tarbiat Modarres Univ., Tehran, P.O. Box: 14115-175, Iran

Abstract

Saline soils occupy about 7% of the earth land surface, an extent portion of such soil are not arable due to very high level of salinity. The objectives of this study were to obtain information about the effect of salt content of irrigated water on growth, anatomical changes and alkaloid production in pomegranate trees. The result reported that, salinity of the irrigated water, with 800, 1200, 1600, 2400, 3200 and 4000 µmohs/cm shows that, all levels of salinity treatment has no effect on number of new developed shoots, and salinty levels below 2400 µmohs/cm increased leaves dry weight. The alkaloid content in root tissues was increased in all levels of salinity. It has also been shown that, under salinity stress, the cuticle thickness was increased. Many crystals between parenchyma cells were produced with increasing salinity. The number and density of macro-crystals especially in central vein were increased, with increasing of salinity. The production of crystals in parenchyma cells may be considered as a resistance parameter to salinity in pomegranate (Fig. 4, C, D and Fig. 5, C-E).

Keywords


Article Title [Persian]

مطالعه اثر شوری بر ساختار تشریحی برگ و ریشه و تولید آلکالویید در درخت انار

Authors [Persian]

  • فاطمه زرین‌کمر 1
  • آرزو اسفاء 2
1 دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، صندوق پستی 175- 14115 zarinkamar@modares.ac.ir
2 دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، صندوق پستی 175- 14115.
Abstract [Persian]

هدف این تحقیق چگونگی تاثیر شوری بر تغییرات بافتی در درخت انار و تولید آلکالویید در بافت ریشه بوده است. بدین منظور، تعداد 71 اصله درخت انار هفت ساله از رقم ملس ترش ساوه جهت بررسی تاثیر شوری بر ساختمان تشریحی و تغییر در تولید آلکالویید در این تحقیق انتخاب شد و سپس تحت تیمارهایی با شوری 800، 1200، 1600، 2000، 3200 و 4000 میکروموس بر سانتی‌متر آبیاری شده، 75 روز پس از آخرین تیماردهی، درختچه‌های انار را از خاک بیرون آورده و آلکالوییدهای موجود در ریشه آن‌ها استخراج و اندازه‌گیری گردید. علاوه بر این، به ‌منظور بررسی ساختار تشریحی، قسمت‌هایی از برگ و ریشه از هر تیمار انتخاب شده پس از برش‌گیری و رنگ‌آمیزی با کارمن زاجی و سبز متیل ساختمان تشریحی نمونه‌ها در زیر میکروسکوپ مقایسه شدند.

Keywords [Persian]

  • انار
  • شوری
  • آلکالویید
  • آناتومی برگ و ریشه
منابع در متن می‌باشد.